Çevik dönüşüm son zamanlarda ülkemizde de çok duyduğumuz bir kavram haline geldi. Neden çevik dönüşmeliyiz, getirdiği faydalar, dönüşümü yapan firmaların kazandıkları ve geldiği noktalar o kadar popüler oldu ki her firma artık çevikliği konuşuyor ve istiyor hale geldi. Pekiyi bir yerlerden okuyarak veya satın alınarak yapılabilecek bir olgu mudur bu çevik dönüşüm?
Ters Pedal Bisiklet – The Backwards Brain Bicycle
Bu konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm çok güzel bir video var. “The Backwards Brain Bicycle – Smarter Every Day 133” şeklinde aratarak veya doğrudan linkine tıklayarak erişebilirsiniz. Videoda da göreceğiniz gibi çoğumuzun küçükken öğrendiği ve bir daha asla unutmadığı, yıllar geçse de hızlıca tekrar hatırlayabildiği bisiklet kullanma ile ilgili bir deney yapılıyor. Deneyde öğrendiğimiz bisiklet kullanma olgusunda ufak bir değişiklik yapılarak direksiyon hareketinin tersine bir tekerlek hareketi yapılması sağlanıyor. Sonucunda da kimse bu yeni bisikleti kullanamıyor. Ama deneyi yapan arkadaşımız, bunun üzerine gidip belli bir süre uğraştıktan sonra bu yeni bisikleti de kullanabileceğini gösteriyor.

Videodan çıkardığım en önemli iki nokta;
– Şartlar değiştiğinde yeni şartlara adapte olmak için teori yetmez aksine denemeler yapmak gerekir.
– Bu şartlara alışmak, anlamak, içselleştirmek ise belli bir zaman gerektirir.
İşin teorisini bilmek, çalışma mantığını öğrenmek veya başkalarından dinlemek yeterli olmayabilir. Videodaki örnekteki gibi deneyi yapan kişinin arkadaşı yaptığı bisikleti ve nasıl çalıştığını, bildiği klasik bisikletlerden farkını aslında kendisine anlatıyor. Kendisi de bunun farkında ve neyin farklı olduğunu biliyor ama 8 ay boyunca bu farklılığı deneyimledikten sonra ancak bir yerlere getirip kullanmaya başlayabiliyor. Buradan çevik dönüşüm ile ilgili çıkarabileceğimiz en büyük ders, çeviklik kavramını öğrenmek, teorilerini bilmek, nedir ne değildir konusunu okumak araştırmak, şirketi veya kendimizi çevik dönüştürmek için yeterli olmayacaktır. Bu teorileri ve bildiklerimizi uygulamaya geçirmeli, denemeli, anlamalı ve içselleştirmeliyiz. Videoda da belirtildiği gibi bilgi konuyu özümsemeye eşit değildir. İçselleştirme ve gerçekten yapabilmek için deneyimlemek ve bunu belli bir zaman boyunca sürekli yapmak gerekiyor.
Videoda dikkat çeken bir diğer ayrıntı da bence, çocuğun babasına göre daha hızlı adapte olmuş olmasıdır. Buna da çeviklik ve şirketler nezdinde bakarsak, köklü kurumsal şirketlerin eski alışkanlıklarını değiştirip çevik düşünce yapısına adapte olmaları daha ufak ve yeni kurulmuş start-up dediğimiz mantıktaki şirketlere nazaran çok daha uzun sürüyor olması ile bağlayabiliriz.
Sonuç olarak
Özetle değişim ve yeni bir düşünce yapısı olan çevikliğe geçiş, öğrenilen yeni kuralların deneyimlenerek içselleştirme ihtiyacını doğurmaktadır. Dönüşümde başarıya ulaşabilmek için de eski alışkanlıkların ve değerlerin yenilenebilmesi için yeter ve gerek zamanın harcanmasına ihtiyaç vardır.
2021 yılında, çevik koç eğitiminde ödev olarak yazdığım ama hiç paylaşmadığım ilk deneme yazımdı. Bu vesile ile paylaşmak istedim.